Zij van hem

Mijn leven met een man in een vlekkenpak

POST-TIPS DEEL #1

5 reacties

Inmiddels is het alweer meer dan een jaar geleden dat ik en mijn lief afscheid namen op vliegbasis Eindhoven en hij vertrok naar die grote zandbak. 4,5e maand zonder elkaar waren begonnen en dus werd het ook tijd voor mijn missie: hem elke week post sturen. En ik kan je zeggen: dat is gelukt. Alleen de pakketjes waren drie weken voor het einde van de uitzending niet meer haalbaar. Ook míjn inspiratie raakte toen op, maar gelukkig stonden die weken vooral ook in het teken van spullen weer terug sturen naar Nederland, dus dat kwam goed uit.

Ik maakte het mijn missie om niet alleen elke week wat te sturen, maar ik wilde hierin ook creatief en origineel zijn (iets met perfectionisme). In mijn omgeving hoor ik regelmatig de vraag om post-ideeën terugkomen en daarom wil ik deze graag in een aantal blogposts met jullie delen, in de hoop dat je hier inspiratie uit kan halen.

Postregels
Ik ben gek op Pinterest, en eerlijk is eerlijk: het staat vol met leuke ideeën en ook Google biedt veel inspiratie voor ‘care packages’, zoals ze in Amerika worden genoemd. Mijn tip is dan ook om (als je tijd en zin hebt) daar eens rond te neuzen naar ideeën. Zoektermen die je kunt gebruiken zijn o.a.: care package, deployment & DIY.
Belangrijk is wel dat je altijd de Defensie-postregels hanteert. Heb je ze even niet paraat of vraag je je af wat er nou ook alweer wel en niet in mocht (vooral belangrijk als je leuke ideeën hebt opgedaan op Amerikaanse sites, want zij hanteren minder strenge regels dan Nederland), en hoe groot de doos maximaal mag zijn en alle andere eisen aan je pakketje, bekijk dan de link. Vergeet ook niet om je pakketje volgens de regels te adresseren en een CN22-douaneformulier (ingevuld en ondertekend) op je pakketje te plakken. Deze douaneformulieren kun je ook gratis bij de PostNL-punten halen.

VOORAFGAAND AAN DE UITZENDING
Mijn lief en ik hadden de afspraak gemaakt om elkaar voorafgaand aan de uitzending een brief te schrijven en deze dan op de dag zelf uit te wisselen. Dit hoorde bij ons ‘uitzwaai-ritueel’. In de toch al hectische en emotionele dag een moment dat we samen deelden en wat tevens ook houvast kon bieden als we er even doorheen zaten. Ik heb zijn brief heel vaak teruggelezen en droeg die bijna altijd bij me.

Enveloppenboek voor het aftellen van de weken.

Enveloppenboek voor het aftellen van de weken.

Tevens had ik in zijn tas een cadeautje gestopt wat hij kon uitpakken wanneer hij op de plaats van bestemming was aangekomen. Dit cadeautje was een zelfgemaakt enveloppenboek (instructies vind je hier. Het beste werkt het met vrij dunne enveloppen. De mijne waren net iets te dik.) waarin ik voor elke week een envelop had gestopt met daarin iets kleins om hem te laten weten hoeveel ik van hem hou en dat ik aan hem dacht. Ik heb ook zijn beste vriend gevraagd om voor de inhoud van een envelop te zorgen. Elke week mocht hij dus weer een nieuwe envelop open maken. Hij vond het helemaal te gek.


HANDGESCHREVEN BRIEVEN & KAARTEN
Dit staat voor mij met stip bovenaan het lijstje. Brieven en kaarten zijn goed voor het moraal en juist de handgeschreven exemplaren zijn nog persoonlijker. Ik schreef mijn lief elke week een brief die ik in speciale enveloppen stopte, gekocht op Etsy. Mijn wekelijkse brief ging in die envelop, zodat hij ‘m meteen kon herkennen. Als je brieven schrijft, zet dan de week of de datum op je envelop. Soms wil het weleens voorkomen dat je brief niet meteen meekomt of dat de post wat langer onderweg is. Op die manier kan hij altijd je brieven in de juiste volgorde lezen en kun je ook gemakkelijk bij hem checken of de brief al aangekomen is (gemakkelijker dan: “Heb je mijn brief al gekregen?” “Welke?” “Ja, die waar ehm… wat stond er ook alweer in… O ja…”, etc).

Afbeelding van Pinterest

Afbeelding van Pinterest

Naast de brieven stuurde ik ook elke week kaartjes. Ik maakte er een sport van om hem zoveel mogelijk (natuurlijk verschillende) kaartjes te sturen zodat zijn kamer vol zou hangen aan het eind van de uitzending. Dat is gelukt, zeker met behulp van de ‘I Love You’ Postcards. In deze box zitten 40 kaarten die heel origineel ‘Ik hou van je’ uitdrukken. Ik heb mijn box op eBay gekocht, wat flink in de prijs scheelde. Deze kaartjes had ik grotendeels van tevoren beschreven en in enveloppen gedaan, zodat ik elke week gewoon een tweetal op de post kon doen samen met mijn wekelijkse brief. Daarnaast heb ik veel op Etsy geshopt voor originele kaartjes en heb ik volgens mij wel elk leuk kaartje wat in de diverse boekhandels verkrijgbaar was naar hem opgestuurd. Vind je leuke plaatjes op internet? Print ze dan op dikker papier en schrijf wat op de achterkant.
Extra tip: stuur ook wat plakgummies mee (bekend van Pritt, maar ook goedkoper bij Action verkrijgbaar). Op deze manier kan alles opgehangen worden zonder dat het beschadigt en ook gemakkelijk weer verwijderd worden.

DIY Love Note, door Kikki K.

DIY Love Note, door Kikki K.

Inhoud
En wat schrijf je dan in zo’n brief of op zo’n kaart? Dat kan van alles zijn. Van de laatste nieuwtjes vanuit thuis naar de natuurlijk klassieke (en wat mij betreft ‘must do’) liefdesbrief. Als jullie kinderen hebben natuurlijk vergezeld van mooie tekeningen en andere knutselwerkjes. Misschien kun je hem ook aan het werk zetten met een Secret Love Note of door een ‘Do It Yourself Love Note’ te sturen.


ORIGINELE VERPAKKING
Het is altijd een feest om post te krijgen en zeker als je op uitzending bent, maar als je pakketjes er ook nog eens te gek uitzien wordt het uitpakken nog leuker. Zo had ik eens twee dozen klaar om naar de zandbak te sturen, maar voordat ze met de post meegingen heb ik mijn familie gevraagd om de dozen vol te schrijven. De reactie was aarzelend: “Ik heb geen idee wat ik er op moet zetten.” Ik heb de dozen even laten staan en toen (na wat aandringen) het eerste familielid wat op de doos had geschreven kwam de rest ook op gang. Van serieus werd het steeds flauwer, internet werd geraadpleegd en met veel voorpret en plezier werden de twee dozen volgeschreven met flauwe moppen waarom iedereen thuis steeds harder moest lachen. O, wat hadden we graag zijn gezicht gezien toen hij de dozen in handen kreeg!

Nu is dit vrij simpel, maar je kunt het natuurlijk nog meer uitbreiden. Zo kun je de hele binnenkant versieren en vol schrijven, of volplakken met Post-Its, of er een themapakket (een verjaardagpakket of juist allemaal producten van dezelfde kleur, etc. Mogelijkheden genoeg) van maken met bijpassende binnenkant.
Maar ook de verpakking zelf kun je aanpassen. Stuur eens een koker bijvoorbeeld, of een koffertje met inhoud. En wat dacht je van een grote versie van de ‘Accordeon Box’? Je kunt ook met behulp van een plastic fles jouw brief als flessenpost versturen.

Foto linksboven: Pinterest; Foto rechtsboven: My Soldier and I; Foto linksonder: Hermana Jacobsen; Foto rechtsonder: Oh Happy Day.

Foto linksboven: Pinterest; Foto rechtsboven: My Soldier and I; Foto linksonder: Hermana Jacobsen; Foto rechtsonder: Oh Happy Day.

FOTO’S
Zoals je misschien wel kent uit de films en series van militairen op uitzending zijn foto’s zeer waardevol. Foto’s van jou, van thuis, van de kinderen (eigen of neefjes/nichtjes/etc) en van de huisdieren. En dan niet alleen per e-mail, maar ook juist geprint per post.
Zo kun je hem ook betrekken bij de foto’s door hem opdrachten te laten geven in het kader van ‘ik wil graag zien…’. Ook zijn er genoeg ‘photo challenges‘ te vinden waarmee je vanuit een ander perspectief je dagelijks leven kunt delen met je lief zo ver weg. Misschien kunnen jullie zo’n challenge wel beiden doen, zodat ook jij een beeld krijgt van zijn leven daar.

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

BAD DAY-BOX
Hoe graag ze vaak ook willen gaan, ook zij hebben daar dagen dat ze er even van balen, dat ze even behoefte hebben aan een knuffel en een kus of gewoon even ergens anders aan willen denken, en dat ook voor hen het einde van de uitzending nog heel lang lijkt te duren. Op die momenten kan de Bad Day-box worden geopend. Een doos, aan de buitenkant versierd, met kleine cadeautjes, kaartjes, brieven en andere dingen die even een glimlach op het gezicht toveren.
Ook kun je er verschillende enveloppen in doen met op de voorkant: ‘Open wanneer… je wil weten hoeveel ik van je hou’, ‘Open wanneer… je wil lachen’, ‘Open wanneer… je me mist’, ‘Open wanneer… je boos bent’, ‘Open wanneer… je een date wil’ (want ja, daten kan ook als je duizenden kilometers bij elkaar bent!), ‘Open wanneer… je verdrietig bent’, ‘Open wanneer… je thuis mist’, etc. En natuurlijk stop je in de enveloppen dan een bijpassende persoonlijke inhoud. Gegarandeerd succes!

Bad Day-box van Love Actually

Bad Day-box van Love Actually

KAMERVERSIERING
De kamers waar ze in slapen, maar ook leven zijn kaal en ongezellig. Tijd dus om dat hok persoonlijk en gezellig te maken! Wat sfeerverlichting/kerstverlichting doet al heel veel en al jouw kaartjes, foto’s en eventueel knutselwerkjes van de kinderen maken het ook al gezelliger. Om ze nog gemakkelijk op te hangen kun je ook een lint en kleine knijpers sturen, zodat de kaartjes aan het lint kunnen hangen. Als je een beetje handig bent met Photoshop (of je kent iemand die dat is) kun je ook op groot formaat een leuke (grappige) poster ontwerpen en die bij de drukker af laten drukken. Verstuur de poster vervolgens in een koker (denk aan de formaat-eisen) en je poster komt ongekreukt aan en vrolijkt de kamer op.

De tip die ik (helaas iets te laat) kreeg was: een leuk douchegordijn. Door het douchegordijn aan de binnenkant van de kamerdeur te hangen hebben ze toch nog wat privacy als de deur open staat.

Happy Pills, van Bonafidechainblinger.com

Happy Pills, van Bonafidechainblinger.com

HAPPY PILLS
Happy pills zijn het beste medicijn tegen elk dipje. Je kunt natuurlijk een fles met echt eetbare happy pills zijn kant op sturen, maar je kunt deze snoepjes natuurlijk ook vervangen door lege capsules met daarin een briefje met een boodschap van jou. Die capsules zijn in grote aantallen en verschillende groottes gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen via bijvoorbeeld eBay. Vul ze met wat liefs en doe ze vervolgens in een mooi flesje met bijpassend etiket. Simpel en zeer persoonlijk en waardevol. Geen zin om dat allemaal uit te zoeken? Lissanneleeft schreef vorige week nog over de ‘Liefdespillen’ van iCadeau. Voor €9,95 (exclusief verzendkosten) heb je het flesje met blije pillen en bijbehorende briefjes en kun je meteen beginnen met schrijven.


Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

VIDEOBAND BEWAARBOX
Kleine dingen kunnen gemakkelijk verloren worden en waardevolle brieven verkreukt raken. Om deze dingen veilig te bewaren kun je een videoband bewaarbox opsturen. Misschien heb je nog ergens een oude videoband liggen waarvan je de doos kunt gebruiken. Haal de cover er uit en maak in Photoshop (of een ander bewerkingsprogramma) een mooie eigen cover. De juiste maten voor je cover vind je hier of je kunt natuurlijk de originele cover opmeten of overtrekken en dan je cover zelf in elkaar knutselen.
Is je cover klaar? Steek ‘m in het plastic en plak je wat dubbelzijdig plakband op achterkant. Klaar!FAVORIETE STRIPS
Mijn lief houdt, zoals veel mannen, niet echt van lezen. Strips daarentegen…. Heel subtiel had ik voorafgaand aan de uitzending hem ontfutseld welke stripboeken hij graag las. Buck Danny was toch wel één van zijn favorieten, dus ben ik op internet gaan speuren naar boeken van deze stripheld. Ik wist niet welke delen hij al had (en hij wist het me ook niet te vertellen), dus heb ik een lijstje aangemaakt in Word waarin in alle delen die ik kocht (voornamelijk via Marktplaats) noteerde zodat ik hem geen dubbele strips zou sturen. Ik had uiteindelijk een hele stapel verzameld, waarna ik ze op chronologische volgorde verstuurde. De ene keer stuurde ik een heel pakketje met alleen maar strips, de andere keer stopte ik 1 of 2 strips in de doos (als die groot genoeg was) of verzond er 1 of 2 als extra pakketje.
De eerste keer dat ik ze stuurde was hij hartstikke verrast en de keren erna enorm blij, omdat hij ze verslond. Vaak las hij ze voor het slapen gaan en al snel moest ik weer nieuwe strips sturen, omdat hij er al bijna doorheen was.
Dit kun je natuurlijk ook combineren, door een themapakket te maken over zijn stripheld.

Afbeelding van Just Little Things

Afbeelding van Just Little Things

JOUW GEUR
Toen mijn lief in de zandbak was mistte ik zijn eigen geur, dus heeft hij gesport en geslapen in een t-shirt en deze ongewassen maar mij opgestuurd. Heerlijk om hem weer even te kunnen ruiken! Nu hoef jij natuurlijk niet uren te zweten in een t-shirt om hem jouw geur mee te geven. Nee, Inez kwam als antwoord op mijn ideeën-verzoek op Facebook met het idee om een zakdoek te bespuiten met jouw favoriete (en meest gebruikte) luchtje en die op te sturen. Geweldig idee! Als je dit doet, verpak het dan in een afgesloten stevige plastic zak voordat je het opstuurt. Op die manier gaat jouw geur niet onderweg verloren. Dat zou zonde zijn.

Zo. Petje af als je het tot hier gered hebt. Mijn trouwe proeflezer (lees: mijn eigen man in vlekkenpak) moest er echt even voor gaan zitten. Het eerste deel van mijn post-tips zit er op. Wat vond je er van? Is het voor herhaling vatbaar? Feedback, verzoekjes en aanvullingen hoor ik graag! Schrijf ze in de comments, op Facebook of Twitter, of stuur mij een mailtje. Tot snel!

Advertenties

5 thoughts on “POST-TIPS DEEL #1

 1. Geweldige Ideeën ertussen! Door zulke dingen ga je meer naar een uitzending uitkijken in plaats van ertegenop te zien.. Ikzelf vind het vrij jammer dat de uitzending van m’n maatje waarschijnlijk niet doorgaat, was al bezig geweest met ideetjes zoeken 😀

  Ook een leuk idee (als ik die niet ergens gemist heb in je tekst :p) Is een plakboek maken die hij mee kan nemen. Elke pagina plak je foto’s van vrienden/ familie en van jezelf/ jullie, en dan laat je overal wat bij schrijven door die personen op de foto.

  Ik kijk uit naar je volgende Post-tips 😀

  Groet, Wenn

  • Wat ontzettend leuk om te horen Wenn, dat het ook op een positieve manier kan bijdragen aan een uitzending.

   Jouw idee is zeker ook een goede! Brengt me weer op een idee voor een blogpost. Ik ga ‘m zeker meenemen als je het goed vindt.

   Groetjes,
   Zij van hem

 2. Wat een super leuke ideeën! Ik zit hier namelijk nu te brainstormen over het pakketje wat ik aan het maken ben voor mijn man die nu op uitzending is.
  Super leuke ideeën. Ga er zeker iets mee doen! Dank je wel

 3. Dit helpt mij echt heel erg op dit moment.. Ik heb sinds kort een vriendje die soldaat is. Dit is perfect.. Dank je wel! Wat een onwijs leuke ideeën.

 4. wauw wat een leuke idee. dit gaat mij de aankomende tijd zeker helpen! dankjewel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s